Sådan undgår du kønssygdomme: Let og simpelt

Person har kondom ovenpå sin hånd

Sex kan være både sjovt og fantastisk – du finder den rette partner, udveksler historier, tilbringer et stykke tid sammen og vupti!

Men sex er mere end blot en fornøjelig aktivitet. Det kan ende grueligt galt, når du efter en hed nat under lagnerne pludselig finder ud af at tingene ikke længere er som de skal være i kroppens underetage.

Pludselig begynder de ædlere dele at svie og kløe. Huden bliver rød og irriteret og trusserne farves i paletter, der bestemt ikke er køn at se på.

Tillykke, du gamblede med din krop og vandt en kønssygdom, der ikke blot er ubehagelig, men som kan have tunge konsekvenser for resten af dit liv. Hvis du sidder og tænker, ”det lyder ikke rart” så har du ret.

Klamydia er ligeglad med dine p-piller

Hvis de tages korrekt, er p-piller et af de mest effektive svangerskabsforebyggende midler der findes. Ved kemisk at sætte kvinders hormonsystem på pause, sikres et effektivitetsniveau på op til 99%.

Desværre kan de dog ikke beskytte dig mod kønssygdomme som klamydia, der fører til udflåd fra livmoderhalsen og stærke smerter i underliv og kønsdele, samt en dejlig omgang betændelse i underlivet der kan være vanskelig at slippe af med igen.

Og lad os endelig ikke glemme herpes, der viser sig som anfald af svien og blister på kønsdelene der leder til store sår: En sygdom der ikke kan kureres.

Grunden til at p-piller ikke kan beskytte dig mod ovenstående, er at de alle skyldes bakterier der overføres fra din sexpartner. I det tilfælde hjælper p-piller omtrent lige så meget som at drikke te, mens en person med influenza hoster dig i ansigtet.

Når du brænder lagener, så brænd gummi

Det kan ikke siges nok gange, beskyttelse, beskyttelse, beskyttelse – uanset hvilken seksualagt du udfører. Kønssygdomme kan kun afværges ved brug af gummi/latex eller lignende redskaber der anvendes både ved alment brug og ved oralsex.

Kondomer kender de fleste: Disse små latex ”poser” fås i forskellige størrelser (og typer). De føres ned over penis og sikre at eventuelle bakterier eller virus fra din partner ikke kan trænge op i underlivet. Sørg altid for at kondomer er den rette størrelse og tjek altid om pasformen er god.

Hvad angår oral, er slikkelapper en fremragende løsning til alle par. Ved brug af ultratynde latex plader kan du undgå direkte kontakt med kønsdelene, uden at miste alt det ”sjove” ved akten.

Endelig er der også femidomet, en lidt nyere kandidat på markedet: Denne lille latex pose ligner i sig selv et større udspilet kondom og sættes op i skeden, lidt som et pessar om end noget større. Det kan være lidt af en spændende udfordring at få posen ”sat på plads” men Femidomet er et udmærket alternativ til kondomer, hvis du har en mandlig partner der ikke er ret glad for dem.

Uanset hvilken fremgangsmåde du foretrækker, så er det vigtigt altid at huske altid at anvende denne, medmindre du er sammen med en partner du stoler fuldkomment på og som allerede er testet for eventuelle kønssygdomme.

Pointen med denne lille artikel er: Husk at have det sjovt, men pas på jer selv derude… og brug nu de kondomer!

Andre artikler til dig

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *