Derfor er søvn vigtigt for dit helbred

Kvinde strækker sig i solen

Søvn er ikke bare en 8-timers pause. Nej, for mens vi sover, arbejder hjernen på højtryk. Dagens hændelser bearbejdes, og kroppen gøres klar til den kommende dag. Det kan have store konsekvenser for os, hvis vi får for lidt søvn eller lider under søvnproblemer trods gode boxmadrasser. Søvn er derfor på mange måder helt essentiel for vores helbred, og uden den ville vores dagligdag slet ikke kunne køre rundt.

En god nats søvn

De fleste af os ved, at søvn giver os energi og en følelse af at være udhvilet. På den måde gør søvn os også gladere, giver os mere overskud og gør os mere produktive. Dette er i høj grad med til at øge vores koncentrationsevne. Idet søvn skænker kroppen energi, beskytter den os især for psykiske sygdomme som depression, angst og stress. Ud over alle de psykiske fordele, som en god mængde søvn har, bekræfter mange undersøgelser også de fysiske gevinster ved at sove. Mens vi sover, fornyes cellerne i vores krop, og immunsystemet styrkes. Det er nu, at kroppen kan restituere og få ro til at nedkæmpe forskellige vira, samt forberede sig på den næste dag. Ens søvn er derfor først og fremmest vigtig for ens immunsystem. Derfor er en af de bedste ting, man kan gøre, når man er syg at lægge sig til at sove. Udover dette styrkes ens hukommelse, mens man sover. Informationer, som hjernen har optaget i løbet af dagen, kan nu rent faktisk sætte sig fast, og viden indlæres. Desuden er en god søvnrytme blandt andet med til at mindske risikoen for overvægt, type 2 diabetes og hjertekarsygdomme. Mens vi sover, udfører kroppen altså et helt enormt stort stykke arbejde for at beskytte og nærmest “nulstille” kroppen, så den er klar igen. Man kan derfor på mange måder sove sig stærkere.

Har du svært ved at sove? Prøv gode boxmadrasser

Desværre lider omkring en tredjedel af alle mennesker af en form for søvnproblem, som oftest forårsages af en forstyrret søvnrytme. Søvnproblemer kan blandt andet indebære snorken, insomni (søvnløshed), søvngængeri og søvnparalyser (når kroppen sover, men hjernen er vågen). Disse lidelser kan være utrolig frustrerende og svære at modarbejde. Det er dog utrolig vigtigt at komme problemerne i møde og prioritere sit helbred. En fast soverutine er for det meste et rigtig godt udgangspunkt i ens søgen på en bedre nattesøvn. Det er også altid godt at slukke for både mobil og fjernsyn et par timer før, man slukker lyset, så kroppen ikke udsættes for blåt lys. Faste vaner og rolige omgivelser får kroppen til at slappe mere af, så den hurtigere kan falde til ro. En meget praktisk ting, man kan gøre, er at skifte seng eller madras. At anskaffe sig en seng, som passer bedre til ens præferencer og ryg, kan betydeligt forbedre og gøre underværker for ens søvn. Heldigvis findes der et hav af muligheder med masser af forskellige størrelser, hårdhedsgrader og funktioner, som man altid kan modtage rådgivning til. Nutildags findes der elevationssenge, boxmadrasser, kontinentalsenge og meget mere. Især gode boxmadrasser bliver mere og mere populære. Så hvis du har svært ved at sove, er det måske et godt tidspunkt at holde udkig efter en ny seng på.

Andre artikler til dig

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *