Når man mister et familiemedlem

Dødsbo

Når man mister et nært familiemedlem eller en anden person, der var en stor del af ens liv, står man i en situation, hvor man skal beslutte, hvad man skal gøre ved dødsboet. Dødsboet er alt det materielle, den afdøde efterlader sig. Det gælder alt, lige fra strømer uden makker og udtørrede limstifter i rodeskuffen til ting af værdi, som for eksempel gamle malerier eller møbler. Det kan være en svær periode for familien at gå igennem. Dette skyldes, at man udover at have en stor sorg over den afdøde at bearbejde, har man også pludselig en masse praktisk ansvar.                        

Føl efter, og tal sammen

Det første, der er vigtigt at gøre, når et familiemedlem går bort, er at tale om det. Giv sorgen plads til at være der. Græd alle de tårer, der skal grædes. Få sagt ordentligt farvel til den afdøde på den måde, der passer hver enkelt. Find glæde i de gode minder og lad dem fylde. Giv den afdøde en god og fredelig slutning på livet sammen.
Hvis man oplever følelsesmæssige traumer, som eksempelvis at miste en person, man har kær pludseligt, er det fuldstændig afgørende for hele ens bearbejdelsesproces, at man tillader sig selv at have det, som man har det. Man bliver nødt til at tage sorgen ”ved hornene” og simpelthen dykke ned i den og dyrke den på trods af alt den smerte, det må medføre. Hvis man ikke føler sine følelser, når man har dem, lagrer de sig et sted dybt indeni og kommer frem på et andet, sikkert ubelejligt tidspunkt, hvor de så er blevet helt knudrede og ikke til at forstå. 

Få hjælp udefra

Hvis hele processen med dødsboet er for svær for familien at stå med selv, kan det være en god idé at hyre en advokat, der kan hjælpe. Inde på www.juf.dk kan man finde info om lige præcis dette.
Det kan være en stor lettelse at få professionel hjælp udefra i svære situationer, fordi man i sorgperioder ikke har særlig meget overskud og derfor kan have svært ved at rumme alle de praktiske ting, der skal håndteres i forbindelse med dødsboet.

Andre artikler til dig

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *